TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jak dobrze (inaczej) parzyć herbatę?

Środa, 05 czerwca 2019 o 16:19, autor: 0
Jak dobrze (inaczej) parzyć herbatę?

Opakowania pudełek herbacianych na półkach sklepowych zawierają często dużo informacji. Są to przede wszystkim kluczowe dane na temat pochodzenia, składu i przygotowania idealnego naparu. Czy jednak to co proponuje producent sprawi, że przyrządzimy idealną herbatę? Są ku temu poważne obawy. Dlaczego?

Prosty przepis na idealną herbatę - ale czy dobry?

Zachodni styl parzenia herbaty, to ten popularny w Europie, Stanach Zjednoczonych, czy Australii. Korzystamy z niego, głównie ze względu na saszetki, które są u nas niesamowicie popularne. Na czym polega? Niewiele herbaty (1-2 g), zalewamy dużą ilością wody (ok. 250 ml) i długo parzymy (nawet do 4 minut). Nie wiedzieć czemu, producenci uparcie podają tę metodę parzenia jako najlepszą, wręcz rekomendowaną. Przez długie parzenie niewielkiej ilości herbaty sprawiamy, że smak staje się płaski i nie można się niby zbytnio nacieszyć. Oprócz tego herbata parzona w ten sposób jest mocna i gorzka. Może dlatego tak popularne stały się wszelkiego rodzaju herbaty aromatyzowane.

Jak robić to poprawnie? 

Według osób, które są miłośnikami herbaty panuje przekonanie, że jedynym słusznym sposobem na zaparzenie herbaty jest styl wschodni. Uważa tak między innymi Maciej Stafiej, prowadzący bloga o herbacie, kondensując w jednym miejscu wiedzę na jej temat - https://kursnaherbate.pl/herbata-podstawowe-informacje/. Jak mówi: "Styl wschodni nie jest trudny. Wbrew pozorom, nie wymaga również tajemniczej wiedzy, czy specjalnych naczyń. Oczywiście - wiedza i odpowiednia ceramika pomagają w parzeniu, ale nie są niezbędne."

Prosta metoda poprawnego parzenia herbaty może sprawić, że odkryjemy ją na nowo. Wystarczy stosować kilka prostych zasad:

1. Używamy herbaty liściastej;

2. Parzymy od 6 do 8 gramów herbaty;

3. Używamy około 150 mililitrów wody o odpowiedniej temperaturze (dostosowanej do rodzaju herbaty);

4. Parzymy bardzo krótko - 10-45 sekund.

Tak przygotowaną herbatę możemy parzyć czasami nawet do dziesięciu razy. Sporo, ale dla osób, które wcześniej nie miały kontaktu z tym podejściem, herbata staje się czymś całkowicie innym. Pamiętajmy, że punktem wyjścia jest zawsze dobra herbata - kupiona w miejscu, gdzie sprzedawca zna swój produkt i o niego dba. Dzięki poszerzaniu naszych horyzontów - nasze wybory staną się łatwiejsze i lepsze, ale przede wszystkim przy odpowiednim przygotowaniu herbaty, już nigdy nie zaparzymy sobie złej herbaty. Nie zapominajmy zatem, że w parze ze świadomością konsumencką idzie wiedza. Niestety tutaj również musimy uważać, gdyż Internet zalany jest mnóstwem bredni na temat herbaty.

Brzmi banalnie? Zatem zaparzajmy!

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl